Masser af skønhedsprodukter indeholder silikone – i daglig tale kaldet dimethicone – og også i produkter på kosmetologklinikker kan man finde produkter indeholdende stoffet.

Der er flere meninger om, hvad dimethicone/silikone gør i skønhedsprodukter. Men helt generelt er dimethicone klassificeret som en fugtgivende ingrediens, der beskytter huden mod udtørring ved at indkapsle fugten på hudens overflade, så den ikke forsvinder og huden bliver udtørret.

Hvad er dimethicone/silikone i hudpleje?

Silikone bruges i mange former og til mange formål, men de fleste steder som et middel, der beskytter mod – eller holder på fugten.

Den silikone man bruger i hudplejeprodukter er dog meget anderledes end den, der bliver brugt til at beskytte fx fliserne i et badeværelse.

Helt kort er silikone/dimethicone i hudpleje beskrevet således:

PDMS [dimethicone, red.] is used variously in the cosmetic and consumer product industry as well. For example, PDMS can be used in the treatment of head lice on the scalp and dimethicone is used widely in skin-moisturizing lotions where it is listed as an active ingredient whose purpose is “skin protection.” Some cosmetic formulations use dimethicone and related siloxane polymers in concentrations of use up to 15%. The Cosmetic Ingredient Review’s (CIR) Expert Panel, has concluded that dimethicone and related polymers are “safe as used in cosmetic formulations.”
Kilde: Wikipedia

Mennesker med sart hud har dog ofte problemer med silikone i hudplejeprodukter, da silikonen som sådan ikke er åndbar og over tid kan risikere at indkapsle urenheder, sebum og affaldsstoffer, så hudens overflade ikke kan ånde, og der nemmere opstår urenheder.

Hudpleje med silikone skal derfor renses grundigt af, så huden kan trække vejret igen – en ond spiral, da mange rense- og skrubbeprodukter er alt for kraftige til de flestes ansigtshud. Derved bliver huden tør og irriteret og kvitterer med flere bumser, fordi den naturlige beskyttelsesbarriere er nedbrudt, så støv og snavs samles i porene og bliver til urenheder/bumser.

Hvis dimethicone kan være med til at give bumser, hvordan kan det så være, at det alligevel benyttes i produkter hos fx kosmetologer?

De fleste cremer, vaske og masker, der bruges hos en kosmetolog indeholder typisk dobbelt så store koncentrationer af aktive stoffer, vitaminer og syrer. Alt fra masker med frugtsyrer til cremer og renseprodukter indeholder aktive ingredienser, der ikke vil være at finde i almindelige produkter på forbrugermarkedet. Det er for at kickstarte hudens processer og imødekomme behovene hos forskellige hudtilstande – fx akne, eksem og særlig følsom hud.

Har man aldrig været til kosmetolog og fået behandlet fx akne, skal kosmetologens produkter gå ind og sørge for at kickstarte en lang række processer i huden, og samtidig sikre en skånsom og mild behandling. Når masker og cremer påføres vil “super-koncentratet” i klinikprodukterne give huden et ekstra pleje-boost i dybden, så klienten kun skal vedligeholde huden med den anbefalede ansigtspleje mellem behandlingerne.

Syrer kan trænge igennem dimethiconen

Hvis dit produkt indeholder både PHA/AHA syrer og dimethicone, vil din hud ikke på samme måde blive tilstoppet eller føle sig indelukket efter nogle dages brug af syre-produktet. De aktive frugt- og mælkesyrer i fx Exuviance-produkterne vil her kunne trænge igennem silikonen og ind til huden, så den kan trække vejret frit og arbejde til DIN fordel, uden at tørre ud imens.

Resultatet af en hudpleje med frugtsyrer – enten AHA eller PHA – giver dig en strålende og flot glød, uden at du behøver at straffe din hud med stærke skrubbecremener, alt for kraftige renseprodukter eller ansigtsmasker , da ansigtshuden fra naturens hånd er tyndere end andre steder på kroppen og derfor mere sart og sensitiv.